Stamppot met rauwe andijvie is lekker, maar het duurt best een tijd voor je alle rauwe blaadjes door de aardappels hebt gestampt. Ik gebruikte altijd voor de zekerheid een hele grote pan, anders pasten de blaadjes niet eens op de aardappels.
Omdat je de andijvie rauw gebruikt, nemen de blaadjes veel meer plek in dan bijvoorbeeld boerenkool. Die is gekookt, en daardoor geslonken. Bij andijvie lukte het me nooit om alles netjes te stampen. Er vlogen altijd wel blaadjes de pan uit.
Tot ik ineens een handige ingeving had die ik met jou wil delen. De volgende keer dat je stamppot maakt en weer staat te worstelen met die enorme zak met andijvie, denk dan eens aan mijn tip en bespaar wat tijd.
Je kookt de aardappels zoals je gewend bent. Ik voeg altijd een bouillonblokje toe. Als de aardappels gaar zijn, giet je ze af met een zeef of een vergiet. Bewaar wat van het kookvocht, dat gebruik je in plaats van melk tijdens het stampen. Nu komt het: verdeel de helft van de rauwe stamppot over de bodem van de pan.
Stampen met die stamppot
Verdeel er dan de hete aardappels over. Pak je stamper en leef je uit. Door de hitte van de aardappels slinken de blaadjes andijvie veel sneller dan wanneer je ze er via de bovenkant doorheen stampt. Gebruik het opgevangen kookvocht om de puree smeuïg te maken. Een half kopje is genoeg op 900 gram aardappels.
De andere helft van de andijvie stamp je er wel op de normale manier doorheen. Vergeet niet de stamppot goed door te roeren met een lepel. En als je toch bezig bent: een handjevol kleingesneden augurkjes en een rode ui in ringen geeft je stamppot net wat meer smaak.
Geen spectaculaire truc, maar wel iets wat je wat tijd bespaart.
Wat ik ook weleens doe is de mixer er in zetten als je eenmaal de aardappels hebt gestampt
Hoi Inge, als jij dat lekker vindt moet je dat zeker doen. Ik vind dat de puree dan een beetje ‘slijmerig’ wordt dus ik houd het op de stamper.