Komende zomer verwacht ik een enorme lading courgettes. In de moestuin staan namelijk twee planten en in een goed seizoen geven die zeker vijf courgettes per week. Wat moet je ermee? Soep maken bijvoorbeeld.
Dit recept is een variant op het recept voor courgettesoep op het blog Atsowyens.blogspot.nl. Als foodblogger doe ik namelijk mee met de zogeheten foodblogswap, waarbij bloggers een recept van elkaar blog maken, maar dan net met een eigen twist. Ik vind het best moeilijk. Courgettesoep is een makkelijk basisrecept. En ik ben niet zo’n erg goede soepmaker. Maar dat maakt het misschien wel spannend.
Mijn variatie is dat ik zelf kippenbouillon trek, een simpele van een soeppakket van de EMTE. Daar gaan twee courgettes bij, crème fraîche en tot slot wat uitgebakken spekjes erdoor. De spekjes zinken hier naar de bodem, maar ze zitten er wel in! Het groen dat je ziet op de foto is een scheutje van een erwtenplant uit de achtertuin. Die doet verder niet zo veel qua erwten, maar het loof is decoratief!
Nodig voor courgettesoep
1,5 liter bouillon (vers of van een bouillonblokje), 2 eetlepels olijfolie, 1 ui – gesnipperd, 1 teen knoflook – geperst, 2 courgettes – in plakjes, peper en zout, flinke eetlepel crème fraîche, 1 eetlepel kerriepoeder, snuf chiliflakes, uitgebakken spekjes naar smaak.
Bereiding courgettesoep
- Verhit de olie in een soeppan. Fruit de uit en voeg als die zacht is de knoflook toe.
- Voeg de courgette toe en overgiet met de bouillon. Breng aan de kook en laat een minuut of 10 doorkoken totdat de courgette zacht en gaar is.
- Pureer de soep met een staafmixer. Roer er een flinke lepel crème fraîche door.
- Breng op smaak met peper en zout, kerrie en de chiliflakes. Proef tussendoor goed want de soep is van zichzelf best flauw.
- Verdeel de soep over de kommen en strooi er de uitgebakken spekjes over.