Welk seizoen het ook is, zelfgemaakte pindasaus is veel lekkerder dan uit een pakje of bakje. Er zitten geen kunstmatige smaakstoffen of toevoegingen in.
Nodig:
1 gesnipperde ui, zonnebloemolie, 6 eetlepels (zelfgemaakte) pindakaas – in elk geval met hoog percentage pinda’s erin anders wordt het niet lekker, 2 eetlepels sambal oelek, teentje knoflook (geperst), kokend water, 3 eetlepels ketjap manis, snufje bruine suiker, 1 theelepel citroen- of limoensap, 1 theelepel korianderpoeder, halve theelepel laos (galangawortel).
Bereiding:
- Fruit de ui in een pannetje en doe er na een tijdje als de ui bruin wordt de knoflook bij, zet dan het vuur lager.
- Voeg de pindakaas en sambal toe en meng alles goed met een lepel of spatel. Laat even pruttelen. Voeg dan kokend water toe beetje bij beetje.
- Het sausje gaat borrelen en soms spetteren en wordt dan meteen heel dik.
- Roer goed en blijf zo veel water toevoegen tot de saus de dikte heeft die je lekker vindt. Als hij te dun is, doe je er wat extra pindakaas bij. Als de saus later te dik wordt, doe je er nog wat water bij.
- Laat de saus een paar minuten zachtjes pruttelen.
- Roer er de ketjap, suiker, limoensap en specerijen door. Let op met de laos, dat wordt al snel te overheersend. Breng zo nodig extra op smaak met zout.
Klaar!