Van de week maakte ik gebakken banaan in de Airfryer. Niet met een beslagje maar met een korstje van panko en ei. Volgens hetzelfde principe kun je ook andere gerechten ‘paneren’, zoals deze kabeljauw. Maak gebakken vis uit de Airfryer.
HEET NIEUWS: mijn zelfgeschreven boekje voor de Airfryer is verschenen. Je leest er meer over in dit bericht.
Het begon allemaal op zondag, toen ik de grote vissticks-test deed in de Airfryer. Het leek me leuk niet alleen kant-en-klare vissticks te gebruiken, maar er zelf ook een variant op te maken. Oftewel: een soort doe-het-zelf visstick. Bij de Albert Heijn kocht ik dus niet alleen diepgevroren vis, maar ook een mooie portie kabeljauw. Helaas had ik na de test geen trek meer door al het proeven, dus bleef de vis liggen.
Gisteren at ik alleen, restjes uit de koelkast. Het werd een salade en erbij vis die op soortgelijke manier van een korstje is voorzien als de gebakken banaan. Je hebt er panko voor nodig, Japans paneermeel dat uit kleine bleke vlokjes bestaat. Gewoon te koop bij de grotere supermarkt, je vindt het bij de Japanse producten.
Panko bruin bakken
In de Airfryer wordt panko niet uit zichzelf lekker bruin. Je maakt het dus eerst zelf bruin in een koekenpan met wat olie. Die olie zorgt er dan weer voor dat de korst krokant wordt. De gebakken panko kun je bewaren in een luchtdicht afgesloten potje voor de volgende keer.
Ik geef je een recept voor 1 portie gebakken vis uit de Airfryer, meer had ik er niet nodig. Je kunt natuurlijk meerdere porties tegelijk maken, let dan wel goed op dat de vis gaar is. Met meer tegelijk duur het misschien wat langer. Dir recept is bereid in een Airfryer XL.
Nodig
Panko, zonnebloemolie, losgeklopt ei, peper en zout, 1 moot kabeljauw van ongeveer 150 gram, stukje bakpapier
Bereiding gebakken vis uit de Airfryer
- We beginnen met het bruin maken van de panko. Verhit een koekenpan en voeg 1 tot 2 eetlepels olie toe. Bak daarin een hoeveelheid panko. Ik bedekte simpelweg de hele bodem van de pan met een dunne laag panko. Deze bak je al omscheppend tot de panko lichtbruin kleurt. Kijk uit voor verbranding.
- Als de panko bruin is, giet je de vlokken uit de pan op een diep bord. Laat afkoelen
- Doe de bloem in een diep bord en het ei in een ander diep bord.
- Bestrooi de vis met zout en peper naar smaak.
- Wentel de vis eerst door de bloem, dan door het ei en tot slot door de panko.
- Druk de panko een beetje aan.
- Verwarm de Airfryer voor op 180 graden. Leg de vis op een stukje bakpapier in het mandje en bak ongeveer 10 minuten.
- Draai het stuk om en bak nog eens 3-4 minuten.
- Haal voorzichtig uit het mandje en serveer direct. Lekker met tartaarsaus!
Dit recept is onderdeel van een reeks Airfryer recepten. Zoek je een ander Airfryer recept? Klik dan op deze link om naar de rubriek voor de Airfryer te gaan.
Supper wou dat ik weer de energie om te koken had