Andijvie gaat bij mijn normaal gesproken in de stamppot. Maar je kunt er meer mee. Eet andijvie rauw als salade. Steviger dan sla en helemaal niet bitter.
In ons groentepakket zat vorige week een enorme krop andijvie. En hier buiten het raam hangt een plantenbak met nog eens twee kroppen, die rijp voor de oogst zijn. Lekker door de stamppot, met een rood uitje, zure augurkjes en kappertjes erdoor. Dat staat vanavond op het menu. Gisteren aten we ook andijvie, maar dan anders. Twee dagen stamppot achter elkaar leek me wat te veel. Dus verwerkte ik de groente in een salade. Mensen denken vaak dat dat bitter smaakt. Tegenwoordig zijn de meeste groenten helemaal niet bitter meer, dat is eruit gekweekt omdat men dat niet lekker vindt. Spruitjes zijn ook niet bitter meer. Dus aarzel niet en probeer het gewoon eens.
Nodig voor 2 personen
1 krop andijvie – in reepjes, zonder de harde stukken, gewassen; 1 hardgekookt ei – in plakjes, handjevol uitgebakken spekjes of uitgebakken stukjes chorizo, handjevol feta – verkruimeld, handjevol walnoten, 1 eetlepel honing, 2 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels Turkse yoghurt, 1 eetlepel water, 1 teentje knoflook – geperst, kerriepoeder, peper en zout
Andijvie als salade maken
- Maak eerste de dressing. Meng daarvoor de mayonaise en de yoghurt in een kommetje. Verdun met 1 eetlepels water. Meng de knoflook en het kerriepoeder (naar smaak) door de dressing. Breng op smaak met peper en zout.
- Doe de reepjes andijvie in een slakom en hussel om met een deel van de dressing. Verdeel dan de plakjes ei, de spekjes/chorizo en de feta erover.
- Meng de walnoten in een kommetje met de honing. Bak de noten in een droge koekenpan tot de honing begint te sissen en de noten verkleuren. Laat de walnoten afkoelen en verdeel ze over de salade.
- Lepel nog wat dressing over de salade en dien de salade op.