Sinds kort staat elke zaterdag een recept van mij in de Tilburgse krant Stadsnieuws. Elke week vind je het recept voortaan hier op Eetnieuws.nl. Deze week: een lekkere malse karbonade met biersaus.
Koken met drank, niet iedereen durft het. Met bier kun je lekkere gerechten maken. Denk aan vis in bierbeslag, of brood met bier erin. Een saus met Belgisch bier is erg lekker bij gebakken vlees. Veel mensen denken dat alcohol verdampt tijdens het koken. Dat is deels zo, maar hoewel het meeste vervliegt blijft er altijd nog een klein restant in je eten aanwezig. Deze saus is dus bedoeld voor volwassenen. Ook lekker bij barbecuegerechten.
Nodig voor 2 personen
2 schouderkarbonades, mosterd, 2 sjalotjes – gesnipperd, 2 tenen knoflook – geperst, 1 eetlepel bloem, 1 flesje donker Belgisch bier – 33 cl, 1 eetlepel appelstroop, versgemalen peper en zout
Bereiding karbonade
Begin ’s morgens al. Haal de karbonades uit de verpakking en smeer ze aan beide kanten in met mosterd. Ik houd zelf erg van grove mosterd, die scherp van smaak is. Vind je dat te heftig, dan neem je bijvoorbeeld Dijonmosterd, die is veel milder. Leg de karbonades in een bakje in de koelkast en haal ze een halfuur voor het koken eruit.
Saus maken
Voor de saus fruit je de sjalotjes in een eetlepel olie in een sauspannetje tot de stukjes zacht zijn. Voeg de knoflook toe en laat even meebakken. Schep de bloem in de pan en meng het goed met de andere ingrediënten. Het wordt een korrelige massa. Schenk de inhoud van het flesje bier geleidelijk in de pan en breng al roerend langzaam aan de kook. Voeg de appelstroop toe en laat de saus wat inkoken. Ik vind de saus zo nu te zoet, dus doe er nog 2 eetlepels mosterd bij en wat versgemalen peper en zout.
Vlees in de Airfryer
Bak de karbonade, leg ze op de barbecue of doe ze in de Airfryer, 10 minuten op 180 graden. Niet te lang bakken, dan blijven ze lekker mals. Schep een paar eetlepels van de saus over het vlees en serveer de rest van de biersaus bij het eten.
Airfryer kookboek
Makkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het vorig jaar geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.
Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!
Ik zie nergens welke stand je moet gebruiken bij wat b.v vlees snac s broodjes