Gehaktbrood met paprika en ui

gehaktbrood uit de Airfryer

Gehaktbrood met paprika en ui

Gehaktbrood maken met paprika en uiKrijg je een hoop mensen te eten, of wil je morgen ook nog wat lekkers op brood? Maak dan eens een gehaktbrood in de Airfryer.

Met het wisselvallige weer van vorige week vind ik het lastig om een passend gerecht te bedenken voor het avondeten. Als het warm is gaat de barbecue aan, maar wat als het regent en druilerig is? Het werd een gehaktbrood, meatloaf in het Engels. In de jaren tachtig razend populair, toen werd het gehakt aangevuld met natte stukken oud brood. Creatieve restverwerking, maar tegenwoordig doen we dat toch anders. We nemen vers gehakt, paprika en ui als basis. Daarbij ras el hanout, een kruidenmix uit de Arabische wereld. Andere mixen zijn ook prima, let er dan wel op hoeveel zout erin zit. Door toevoeging van ei en kaas blijft het gehaktbrood smeuïg. En wat ik een wonder vindt: net uit de oven is het een soort langwerpige gehaktbal. Maar laat het gehaktbrood afkoelen en de structuur wordt heel anders, egaler en zachter. Het laat zich dan in elk geval een stuk beter snijden.

Nodig voor 4 personen

1 kilo ongekruid half-om-halfgehakt, 2 eieren, 1 rode ui – gesnipperd, 1 rode paprika – gesnipperd, 100 gram geraspte mozzarella, 1 eetlepel ras el hanout of andere kruidenmix, 2 teentjes knoflook – geperst, 1 handvol platte peterselie – fijngesneden,

Bereiding gehaktbrood

Laat het gehakt een half uur buiten de koelkast op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 185 graden. Doe dan in een kom en voeg alle andere ingrediënten toe. Kneed alles goed door en laat dan 10 minuten staan. Pak een flinke cakevorm of een springvorm en doe daar het gehakt in. Druk goed aan en maak de bovenkant glad. Snijd het gehaktbrood dan in met een mes, in een X-vorm. Bak het gehaktbrood 35 minuten in de Airfryer op 180 graden. Haal halverwege de baktijd het gehaktbrood er even uit. Giet het vet eraf, en schep de bruinige eiwitten weg. Bestrijk eventueel met ketchup voor een mooi korstje. Zet dan weer terug om verder te bakken. Serveer warm en laat restjes afkoelen voor de dag erna op brood of uit het vuistje.

Lees ook

1- Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
2- Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
3- Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
4- Airfryer voor beginners: gevogelte en groente</>a

Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het vorig jaar geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

5 thoughts on “Gehaktbrood met paprika en ui

  1. Hallo ik Ben Mvr vDuyne Maasland
    IK Ben in het gelukkig even bezit van een Airfryer
    IK kook graag en zou dolgraag goed met de airfryer om gaan
    Min leeftijd is zo wat 83
    En dat gee ft nog wel evens problemen
    IK hoop u mij wil helpen er mee u boekjes heb IK al gekocht maar die zijn niet alle daags hopen link kan u mij helpen en wil graag lid van de club worden hartelijk dank en hoop nog van u wat te horen

    1. Hallo mevrouw Van Duyne, wat leuk dat u op uw leeftijd nog aan de slag durft met de Airfryer. Ik hoop dat u er veel plezier van zult hebben. Gelukkig kan er niet veel fout gaan, al kan het lastig zijn om de bediening onder de knie te krijgen in het begin. Hebt u een concrete vraag waarmee ik u kan helpen?
      U vraagt naar een club, welke club bedoelt u precies?
      Met hartelijke groeten, Saskia van Weert

    1. Hallo Culinette, bedankt voor je reactie. Ik denk dat jij een Actifry hebt (met zo’n ronddraaiende arm erin). Dat is inderdaad een heel ander apparaat dan Airfryers. Ik heb er zelf eentje gehad hiervoor, maar toen die kapot ging heb ik een Airfryer van Philips gekocht, deze is naar mijn mening veelzijdiger. Voor recepten voor de Actifry is er een speciale facebookgroep, misschien is dat een leuke manier voor je om inspiratie op te doen? Groeten van Saskia

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top