Fricandeau met Japanse marinade

Fricandeau met Japanse marinade

fricandeau met Japanse marinadeEen lekker stuk gebraden fricandeau uit de Airfryer. Met hartige Japanse marinade. Lekker in plakjes bij de maaltijd of de volgende dag op brood.

Heb je weleens gehoord van teriyaki? Dat zijn eigenlijk twee Japanse woorden, namelijk die voor ‘glans’ en voor ‘grill’. Japanners gebruiken om hun teriyaki-vlees te grillen vaak de zogeheten tare, een hartige saus met onder meer soja en saké erin. Ik maakte een marinade van tare en gebruikte die om een mooi stuk fricandeau op smaak te brengen. Om eerlijk te zijn was beenham de bedoeling geweest, maar de naturel-uitvoering van Jumbo bevatte zoveel suiker en toevoegingen dat ik liever een stuk vlees koos dat minder was bewerkt.

Nodig voor de marinade

120 ml paddenstoelen- of groentebouillon, 50 ml mirin (Japanse rijstazijn, gebruik milde wijnazijn als je dit niet hebt), 50 ml sojasaus met verlaagd zoutgehalte, 2 eetlepels sake (of droge sherry), 1 eetlepels palmsuiker of bruine suiker, versgemalen peper, 1 teen knoflook – geperst, 1 bosui – in stukjes – 3 centimeter verse gember – geschild en geraspt

Verder:
1 fricandeau van ongeveer 600 gram

Bereiding fricandeau

  • Doe alle ingrediënten voor de marinade in een pannetje. Breng de inhoud aan de kook op het fornuis.
  • Zet het vuur lager en laat het mengsel 20 minuten pruttelen.
  • Laat het mengsel dan afkoelen. Zeef het mengsel in een bakje.
  • Haal de fricandeau uit de verpakking. Doe hem in het bakje en smeer de marinade over het vlees uit. Laat zo een paar uur marineren in de koelkast, waarbij je de fricandeau geregeld omdraait.
  • Haal het vlees en de marinade een half uur voor je gaat koken uit de koelkast.
  • Verwarm de Airfryer voor op 180 graden. Haal de fricandeau uit de marinade.
  • Bak de fricandeau 15 minuten, waarbij je hem halverwege omdraait. Smeer een keer of vier in met de marinade tijdens het bakken. Daarvoor gebruik je een keukenkwastje.
  • Verlaag de temperatuur naar 160 graden. Bak de fricandeau nog 10 minuten.
  • Bestrijk opnieuw een aantal keer met de marinade tijdens het bakken.
  • Haal het vlees uit de Airfryer. Pak hem in met een stuk aluminiumfolie. Laat 5 minuten rusten. Snijd de fricandeau dan in plakken. Eet smakelijk!

Meer over de Airfryer?

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top